Maak kennis met de keramisten die exposeren op de

Kleintje KLeiKunstEnRoute zomer 2023: 29 juli en 30 juli


Adriana Nichting, Annet Hamster (is helaas verhinderd), Carla Wink, Dineke Taal, Eva Ouden Ampsen, Frida Hengeveld, Henny Schaapman, Hetty Grooten, Hidde Idzinga, Irene van Breest Smallenburg, Janne Hamstra, Janny Steenstra, Jet Twijnstra, Karel Sterk, Lies van Huet, Lydia Kruiper, Marian Timmer, Tjabel Klok, Hiltje Talsma (in de pop-up shop), Wietske Hellinga en Wout van Doornik. 

 Dineke Taal van Atelier KleiTaal organiseert, samen met cursiste Mariska Post de Klei Kunst en Route. Het atelier van Dineke ligt in het landelijk gelegen Raard, maar onder de rook van Dokkum. Zij is al ruim 20  jaar in de klei te vinden , en heeft al vele mensen in cursussen en workshops enthousiast gemaakt voor de klei. Een groot project van haar is het verzamelen van klei uit verschillende windstreken, onder andere uit de 11 Friese Steden, waarmee zij haar Fries Servies heeft ontwikkeld.  En onlangs heeft zij geexposeerd in het Museum Dokkum met de expositie Us Iep; zij heeft het hout van de oudste Iep van Europa, die tot een paar jaar terug in Dokkum stond, op een bijzondere wijze verwerkt in haar keramiek; zowel in de klei als in het glazuur van een urn, speciaal gemaakt ter ere van deze Iep.www.kleitaal.nl

-----------------------------------------------------------

 


Janne Hamstra van Pottenbakkerij Grûn heeft haar atelier in De Groen in Dokkum,
een voormalige basisschool waarin ateliers van diverse kunstenaars zijn gevestigd. Janne richt zich op het draaien;  gebruiksgoed met aardse tinten, trechterbekers, stukken met teksten, spelen met lijnen....
Nieuw is de ontwikkeling van Sumi-e  op keramiek. Dit is een Japanse kunst van schilderen met inkt, werken met speciale kwasten, nauwkeurig gevuld met inkt, laten vloeien op rijst- of geschept papier.  
De parallel ligt in het hanteren van majolica op het poederige glazuur.
Nog maar pas begonnen geeft het intrigerende fragiele tere resultaten op stevig keramiek!
Er valt nog veel te experimenteren!
Atelier aan de Van Kleffenstraat 5 in Dokkum
www.pottenbakkerijgrun.nl.

------------------------------------------------------------

 


Hidde Idzinga: "Mijn werkwijze is altijd in serie en laat mij vooral inspireren door de natuur. Eerst maak ik kunst en hieruit maak ik gebruiksvoorwerpen. Experimenteren en het documenteren hiervan hecht ik veel waarde. Ik noem mijzelf altijd kunstenaar en keramist. In mijn werk probeer ik altijd een gezonde balans te zoeken tussen kunst en ambacht."
Atelier in de Anjelierstraat 8 in Dokkum.

www.hiddeidzinga.com

-----------------------------------------------------------------

Wout van Doornik: Ik werk alleen met porselein. Al mijn werk maak ik op de draaischijf. Mijn vormen zijn geometrische figuren: kegels, cilinders. Ik decoreer met gepigmenteerd kleislib, al of niet bedekt met een transparant glazuur. Ook mijn decoraties zijn geometrische figuren: rechte lijnen, cirkels en rechthoeken. Al mijn werk is gebruiksgoed.

Wat ik maak is als het ware het tegenovergestelde van organische vormen en decoraties en kleuren. Het witte, harde porselein heeft mij hiertoe als het ware uitgenodigd. Mijn inspiratie is niet de natuur, maar de menselijke geest met zijn vermogen tot abstract denken.

www.woutvandoornik.nl

-----------------------------------------------------------------


Frida Hengeveld van Studio Keramiek Elburg : ik experimenteer met verschillende stooktechnieken. de combinatie: vuur, aarde, water en lucht dagen mij uit. De basis zijn geometrische vormen en het lijnenspel dat ontstaat in de bewerking van de basis.www.fridahengeveld.nl

-----------------------------------------------

 

Annet Hamster: Kristallen op porselein: Het werk bestaat uit handgevormde en gedraaide objecten van porseleinklei, gestookt in een elektrische oven. De objecten worden geglazuurd met eigen ontwikkelde kristalglazuren, opgebracht in één of meerdere lagen. Per glazuur ontwikkel ik zelf het bij passend stookprogramma. Door het stookproces ontstaan de kristallen. Ze vragen veel aandacht vanwege hun eigenzinnige en wispelturige karakter in vorm en in groeiproces. Het karakter – de grootte en de vorm – van de kristallen wordt door de stoffen in het glazuur en het stookproces bepaald. 


LET OP:

We  hadden graag het werk van Annet Hamster op de expositie willen laten zien, maar zij is door omstandigheden helaas verhinderd. Kijk gerust op haar website om toch een indruk van haar mooie werk te krijgen:  www.annethamster.nl

--------------------------------------------------------

 

 

Carla Wink: De drie werken maken deel uit van de serie verbinden. Ze gaan over alle mogelijke manieren hoe wij mensen ons met elkaar verbinden.  Soms zijn verbindingen liefdevol, soms verstikkend, soms als los zand, soms van alles door elkaar. Verbindingen kunnen ons helpen of tegenwerken, beperken of doen groeien. Maar zonder kunnen we nooit. We hebben de ander, hoe dan ook en op wat voor manier dan ook altijd nodig.
Materiaal klei, 1180 gestookt, glazuur eigen ontwikkeling.


www.carlawink.nl

------------------------------------------------------------Lydia Kruiper: Vanaf 2012 is keramiek mijn grote passie geworden. Ik vind draaien het allerleukst. Het is fascinerend om te zien hoe een hoop klei zich in mijn handen vormt tot iets bijzonders. Vanuit de basisvorm die ik draai maak ik bijzondere objecten. Hierbij maak ik gebruik van allerlei decoratie technieken; zoals kerfsnedes, sgraffito en bijzondere glazuren. De laatste tijd ben ik aan het experimenteren met geometrische vormen in kerfsnedes. Ik noem dit de “Goutumer kerfsnede”. Deze techniek is geinspireerd op het “Lemster aardewerk”, maar dan in een moderner jasje d.m.v. de moderne glazuren. 

www.elkeramiek.nl

---------------------------------------------------------

Marian Timmer
uit Berkenwoude vindt inspiratie in haar liefde voor dieren. Prachtige exotische dieren bewondert zij tijdens vele verre reizen. Het beroemde beeld van de kudde paarden, die eind 2006 bij het Friese Marrum door het water naar het droge kwamen, inspireerde Marian tot het maken van objecten, waarbij groepen dieren versmelten tot een eenheid.
www.mariantimmerkeramiek.nl

--------------------------------------------------------

Karel Sterk Het keramische werk van Karel Sterk is te beschrijven als sculpturen en vaas sculpturen. De sculpturen die Karel maakt, bouwt hij uit rollen klei op. De vormen ontstaan, hoofdzakelijk op gevoel, laagje voor laagje. Vormcontrasten van hoekig en rond, scherp en zacht vormen voor hem een bron van inspiratie en zijn een steeds terugkerend thema in zijn werk. Deze contrasten werkt hij uit tot een harmonieus geheel. Harmonie is een gevoel, een ervaren. Zijn sculpturen hebben geen titel. Het gaat in essentie om de vorm waarbij de beschouwer zijn/ haar eigen betekenis aan de sculpturen kan geven. www.karelsterkkeramiek.nl  

www.karelsterkkeramiek.nl

-----------------------------------------------------------


Tjabel Klok, Opeinde:
Mijn werk bestaat voor het grootste en eerste deel uit Raku- en Naked-Raku-keramiek.
Daarnaast heeft tegenwoordig de saggarstook mijn aandacht. Dat is een techniek waarbij het stoken plaatsvindt in een saggar / kapsel / moffel.
In die keramische bescherming worden de werkstukken  in aluminiumfolie gewikkeld voor reductie. Daarbinnen zorgen chemische processen voor een gevarieerde kleuring van de keramiek.
Dat is een spannend proces van experimenteren met diverse grondstoffen en een reductieve stookwijze.
Niet voorspelbaar, maar wel aanstuurbaar en verrassend is het resultaat, maar dat is bij de Raku-techniek ook het geval.


www.tjabelklok.nl

-----------------------------------------------------------


 

Janny Steenstra
uit Bedum: Mijn keramiek is geïnspireerd door het landschap van Noord Nederland. Dit is de plek waar ik geboren ben, waar ik woon en waar ik me thuis voel. Ik hou van de immense luchten en de verre horizon. Het geeft me een gevoel van openheid, vrijheid, adem en tegelijkertijd geborgenheid. Het ‘alles-valt-op-zijn-plek’ gevoel. Dit landschap komt op een abstracte manier terug in veel van mijn werk. In de lijnen, de vormen en herhalingen. Het terpen/wierdengebied vormt een ongelooflijk rijke bron van inspiratie.

Het werk van Jannie zal dit weekend ook te koop zijn in de pop-up shop van De Groen.


www.jannysteenstra.nl

----------------------------------------------------------------- 

 

Adriana Nichting tovert een wondere wereld voor, die ook tot nadenken stemt. Emoties, verhalen en herinneringen worden verbeeld in klei, en/of andere materialen. Adriana’s mensen en dieren hebben iets kwetsbaars en daardoor ook iets ontroerends. Het werk varieert sterk in grootte. Statement waarom zij doet wat ze doet: Ik probeer mijn vorm te vinden, tekens te vinden voor dingen die mij treffen in deze wereld. Ik wil mijn ervaringen ook delen met anderen. Daarom maak ik beelden, speel ik piano, vertel ik verhaaltjes, reis ik naar andere landen, schrijf ik, speel ik. Daarom leef ik, denk ik.  

Het werk van Adriana zal ook te voelen zijn in de Beleeftuin bij het Museum Dokkum!


www.adriananichting.nl
----------------------------------------------------------

 


 Hiltje Talsma maakt boekjes van klei. Haar werk zal te zien zijn in de popup-shop in De Groen. Zij schrijft het volgende over haar werk: 

Dragers van taal en teken

klei

uit het land van mijn vader
vormen uit de kindertijd
nu klei van elders
soms van ver
gevormd tot omslagen
van aardse toon
met verhalende tekens
en sprekende bewerkingen
door vuur gelouterd
met as en zout gebrandmerkt
gedwongen tot verstening
sterke vezels
van planten vol geheimen
hun huid geplet tot pap
met kleur en zuur bewerkt
gedroogd tot blad
tussen omslagen
op maat geborgen
spreken ze verborgen taal
gebonden  
met naald en draad
en dierenhuid
om samen drager te zijn
van taal en teken
opnieuw verbeeld

Het werk van Hiltje zal dit weekend ook te koop zijn in de pop-up shop in De Groen.

                                                                                                                                                                                         www.keramiekensierpapier.nl
 --------------------------------------------------------


Henny Schaapman werkt in haar Galerie de Verbeelding. Haar werk kenmerkt zich door een sprankelende binnenkant en een rijke gelaagdheid en structuren aan de buitenkant.


www.hennyschaapman.nl

-------------------------------------------------------------


Jet Twijnstra:   Mijn werk bestaat uit objecten, handgevormd uit witbakkende of soms zwartbakkende, grove chamotte klei. Soms ruw ik de huid extra op of maak ik de huid juist glad. Het werk wordt in een elektrische oven in één keer gestookt op 1200°C. Soms verwerk ik andere materialen in mijn werk, zoals touw, wilgentenen, zand of paardenhaar. Veel objecten houdt ik licht van kleur om de schaduwen beter uit te laten komen. Het gaat in mijn werk om de vorm, de vloeiende lijnen, de schaduwen, het lijnenspel, de eenvoud. 


jettwijnstra-keramiek.nl

-----------------------------------------------------------------


Lies van Huet: Het werk van Lies wordt vooral gekenmerkt door de kleurrijkheid. Ook vindt zij haar fascinatie in allerlei technieken en materialen. Zij zoekt altijd nieuwe uitdagingen. Ze draait vooral en een ervan is op dit moment groot, groter, grootst draaien. Daarvoor heeft ze onlangs de grootmeester in grote potten draaien JF Thierion uit Denemarken uitgenodigd om in haar atelier een Masterclass Grote potten draaien te geven. Ze bakt alles op steengoed temperatuur. 


www.lieskeramiek.nl
------------------------------------------------------------

Eva Ouden Ampsen
In een voormalige pastorie op de grens van Groningen - Friesland heeft Eva haar atelier en expositieruimte.
Hier werkt zij voornamelijk met klei en karton.
Al haar keramische werk wordt met de hand opgebouwd:  vazen, schalen en wenspotjes.
Na het bakproces decoreert zij haar objecten met een speciale decoratie techniek:
miljoenen stipjes; die aan haar werk een sfeervolle, kleurrijke en soms sprookjesachtige uitstraling geven.
Haar atelier is elke eerste zondag van de maand open van 12:00 u - 17:00 u


www.evaoudenampsen.nl 

instagram: evaoudenampsen

-------------------------------------------------------------


Irene van Breest Smallenburg is lerares Beeldende Vormgeving en opgeleid aan Academie Minerva te Groningen. Haar specialisatie is keramiek, maar zij maakt ook beelden, tekeningen en schilderijen. Irene heeft verschillende keramiekreizen gemaakt naar: China, Rusland, Tsjechië, Frankrijk,België, Engeland en Duitsland.
Haar interesse in maatschappelijke thema’s verbeeldt zij op o.a tableaus van keramiek, zoals o.a over de gevolgen van de aardbevingen in Groningen.www.breestsmalbeeld.nl

 Hetty Grooten:  Ik maak objecten en beelden van verschillende soorten klei. Daarbij werk ik graag vanuit een thema.  Zoals verbinding en vergankelijkheid.
Het experimenteren en vormgeven van de klei in combinatie met het glazuren levert vaak verrassende resultaten op. Voor mij een fijne manier om mijn gevoel en ideeën uit te kunnen drukken.
Titel werk : Teatopic braille

Wietske Hellinga doet op de valreep toch mee (als vervanging van Annet Hamster) en brengt haar laatste, nieuwste werk naar buiten in het park van de Bonifatiuskapel. Zij heeft haar werkplaats in het centrum van Dokkum; Adiantum Keramiek.  www.adiantum-keramiek.com

Heel veel kijkplezier op de route!!!

 


 


 


 


  


Kleintje Klei Kunst En Route zomer 2023
wandel- en fietsroute langs hedendaagse keramiek